Eten & Drinken

Rapley-methode baby: 4 dingen die je moet weten

 

Wat is Rapley-methode

Wat is de Rapley-methode? In het kort is dit het overslaan van gepureerd eten en je baby vast voedsel geven uit het vuistje. Voorbeeld: je geeft ze een zacht gekookte wortel, ter grootte van je vinger, en laat ze dit onderzoeken met hun mond en handen. Wordt het dan geen smeerboel? Jawel, heel erg! Maar mijn zoontje vindt het geweldig om via de Rapley-methode te experimenteren en ontdekken met voedsel.

Eerlijk waar, ik vond het maar een eng idee. Allerlei doemscenario’s’ speelden zich af in mijn hoofd: gaat hij stikken, verslikken of overgeven? En moet ik fruit en groenten eerst stomen of rauw geven? Maar na de geboorte van mijn tweede kind was ik iets zelfverzekerder en relaxter, dus werd het tijd om de Rapley-methode uit te proberen.

Ik vind het super leuk als mijn zoontje bezig is met onderzoeken van vast voedsel. Baby’s hebben deze drang van nature, en het is heel goed voor hun ontwikkeling. Ik deel mijn ervaringen met de Rapley-methode graag met jullie.

Wanneer beginnen met Rapley methode?

Je kunt beginnen vanaf ongeveer 6 maanden. Baby’s starten dan vaak ook met het tonen van interesse in eten en wat anderen in hun mond steken. Je baby kijkt en observeert en begint zelf ook met proeven, bijten, afhappen, slikken en ruiken. Misschien niet direct, maar bij 7 of 8 maanden oud.  Sowieso gaan ze het doen. Voordat je begint met de Rapley-methode is belangrijk dat je baby het volgende kan:

  • Rechtop zitten, op schoot of in een kinderstoel;
  • Hoofd stabiel houden;
  • Eten oppakken met handjes en in zijn mond stoppen;
  • Doorslikken van eten (baby’s die nog niet klaar zijn hebben een tong-reflex dat het eten uit de mond duwt

Stikken, verslikken? Is Rapley methode gevaarlijk?

Waarschijnlijk is je grootste zorg dat je baby zou kunnen stikken in vast voedsel. Er zijn verschillende redenen dat deze angst ongegrond is. Wel wil ik erbij zeggen dat verstikking iets is, dat op ieder moment kan gebeuren met iedereen, inclusief volwassenen. Misschien is het eten van niet-gepureerd eten wel minder riskant dan de gepureerde, klassieke hapjes, want we verslikken ons gemakkelijker in vloeistof dan in vast voedsel. Bij baby’s is dat hetzelfde. Verslikken gebeurt als je tegelijkertijd kauwt en ademt. Je verslikt je het snelst als je onverwacht iets achter in je keel krijgt. Dit is het makkelijkst met vloeibare dingen, of eigenlijk met alles wat we opzuigen. Jonge baby’s die gewend zijn aan zuigen, doen dat ook met voedsel op een lepel. Zij doen dit niet met eten wat zij zelf in hun mond stoppen. onthoud dat kokhalzen en verstikking twee verschillende dingen zijn. kokhalzen is gebruikelijk wanneer eten wordt geïntroduceerd en is gewoon de baby’s ingebouwde verdediging tegen verstikking.

Waar moet je op letten?

Zachte, ronde fruitsoorten zoals druiven vervormen en kunnen de luchtpijp afsluiten. Snijd deze dus altijd door midden.
Het is belangrijk dat je je kindje, net als altijd, in de gaten houdt. Baby’s laat je niet alleen als ze eten.
Baby’s zijn op een bepaald moment in staat om eten in hun mond te stoppen en te kauwen voordat zij in staat zijn om het naar achter te bewegen en te slikken. Daarom is het het beste om alles aan de baby over te laten en er voor te zorgen dat hij goed rechtop zit. Baby’s van zes maanden zijn trouwens onhandig: ze kunnen geen kleine stukjes oppakken, maar alleen grote stukken. Ook de pakmotoriek moet zich ontwikkelen. Tegen de tijd dat ze erwten of rozijnen kunnen pakken zijn ze ook al heel bedreven in het eten. En zeker als je ze de gelegenheid hebt gegeven om te oefenen.

Groente en fruit Rapley-methode

De meesten die starten beginnen met een gestoomde wortel. Stoom ze zo zacht, dat je de wortel kunt fijnknijpen als je er met duim en wijsvinger in knijpt. Groenten en fruit zijn overgenomen van de richtlijnen van Borstvoeding.nl 

Vanaf 6 maanden, en dus heel goed om mee te beginnen. Lees in deze blog hoe je het moet klaarmaken.

Fruit

  • Abrikoos
  • Appel
  • Avocado
  • Banaan
  • Druiven (snij ze in vieren)
  • Mango
  • Meloen
  • Peer
  • Perzik
  • Pruim

Groente

  • aardappel
  • asperge
  • bloemkool
  • broccoli
  • courgette
  • jonge peultjes
  • jonge sperzieboontjes
  • komkommer
  • paprika
  • pompoen
  • rabarber
  • radijs
  • Rode biet
  • tomaat
  • witlof
  • wortel
  • zoete aardappel

Wat ook mag:
Rijstwafel
Broodkorst
Cracotte cracker

Als je wilt weten hoe je dit moet klaarmaken, lees dan mijn blog “Rapley methode recepten die heel simpel zijn”.

Related Posts

No Comments

Leave a Reply